11.04.2019

Schimbari la achizitia apartamentelor aflate in constructie

Începând cu 1 martie 2019, persoanele care urmăresc să-și procure un bun imobil în construcție vor fi mult mai protejate, asta pentru că Codul Civil al Republicii Moldova a fost completat cu o nouă secțiune, dedicată procedurii de vânzare – cumpărare a bunurilor imobile în construcție.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Versiunea modernizată a Codului Civil, care va fi pusă în aplicare de la 1 martie 2019, vine să protejeze cumpărătorii de bunuri imobile aflate în proces de construcție de posibilele escrocherii din partea companiilor de construcții de rea credință.

Avocatul Cristina Oglinda a explicat pentru Sputnik Moldova că cea mai importantă modificare legislativă pentru cei care își propun să procure un spațiu locativ în proces de construcție este faptul că la achiziția apartamentului, dreptul de proprietate va fi înregistrat din start.

Drept urmare, cetățenii care vor să cumpere apartamente în blocuri aflate în proces de construcție, se vor bucura de mai multe avantaje și garanții oferite de noile modificări. Aceștia nu vor mai putea fi trași pe sfoară, deoarece contractele de investiții în construcții se vor considera contracte de vânzare-cumpărare a bunului imobil în construcție și vor oferi protecție cumpărătorului în cazul achiziției unui bun imobil viitor.

Potrivit avocatului, un moment necesar de a fi pus în discuție este stabilirea unor limite la achitarea ratelor de către cumpărător pentru apartamentul aflat în fază de construcție și anume:

  • 5% din prețul total al apartamentului se va achita după înregistrarea dreptului de proprietate provizoriu în Registrul bunurilor imobile;

Nota bene: Este interzis să se perceapă de la cumpărător orice plăți prevăzute de contract înainte de înregistrarea provizorie a dreptului de proprietate.

  • 35% din prețul total se va achita după finalizarea construcției;
  • 70% din prețul total se va achita după instalarea acoperișului și a pereților exteriori ai construcției;
  • 95% din prețul total se va achita după darea în folosință a construcției;
  • 100% din prețul total la justificarea dreptului de proprietate sau înlăturarea viciilor, în cazul în care cumpărătorul înaintează pretenții cu privire la calitatea lucrărilor efectuate către dezvoltator (compania de construcții).

Nota bene: Cumpărătorul poate cere vânzătorului restituirea sumelor plătite în temeiul contractului cu depășirea limitelor indicate mai sus pentru fiecare etapă, chiar dacă a cunoscut această circumstanță.

Sursa: sputnik.md