10.04.2019

Noul Cod Civil va intra în vigoare din 1 martie 2019

Parlamentul anunță că supune astăzi votului în lectură finală noua redacție a Codului Civil, deși documentul a fost aprobat în a doua lectură ”și ultima” încă în luna iulie. Deputații anunțau atunci că proiectul urmează să fie promulgat de către șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit stenogramei ședinței din 19 iulie, deputații au menționat atunci că proiectul este votat în ultima lectură.

Cu toate acestea, în ședința de astăzi a Legislativului proiectul este inclus pe ordinea de zi pentru vot în lectură finală. Deputații anunță totodată că noua redacție a Codului Civil ar putea intra în vigoare la 1 martie 2019, comparativ cu 1 ianuarie 2019 precum este stabilit în proiect.

Noua redacție a Codului Civil a fost votată în prima lectură la 31 mai, iar în a doua lectură la 19 iulie.

Potrivit noilor reglementări va fi modernizată infrastructura juridică națională conform tendințelor europene și internaționale.

Modificările instituie o nouă Carte – Moștenirea, care va cuprinde dispoziții tradiționale și statornicite  de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară, de determinare a capacității succesorale, precum și a nedemnității de a moșteni. La fel, va fi reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale etc.

Noua redacție a Codului Civil va include și norme cu referire la protecția consumatorului prin care se instituie reguli generale de la care nu se va putea deroga.

O altă noutate sunt normele detaliate cu privire la statutul și regimul juridic al administratorilor. Au fost completate și modificate multe obligații, inclusiv cele din contractul de investiții în construcții. Un alt capitol nou este cel cu referire la fiducia, care presupune un raport juridic în care o parte (fiduciarul) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masa patrimonială fiduciară), să o administreze şi să dispună de ea, în conformitate cu condiţiile care guvernează raportul (condiţiile fiduciei), în beneficiul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.

Lucrările asupra proiectului de modificare și completare a Codului civil au început în anul 2013. Documentul are aproape 450 de pagini, iar la elaborarea sa au participat atât teoreticieni cât și practicieni – profesori universitari, judecători, notari, avocați, precum și funcționari ai Ministerului Justiției. În acest sens a fost creat un grup de lucru care și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa patru ani, în cadrul a peste 70 de ședințe.